Een gezonde basis

Dr. E.H. van der Meij, MKA-chirurg, hoofdhals-oncoloog

Diagnostiek en behandeling van verstopte speekselklieren
 
Obstructieve afwijkingen van de glandulae parotidea en submandibularis uiten zich klinisch vaak als een maaltijd-gerelateerde zwelling van de aangedane speekselklier, het zogenoemde ‘mealtime syndrome’. Obstructie van een uitvoergang van de glandula parotidea en de glandula submandibularis wordt voornamelijk veroorzaakt door een speekselsteen, een vernauwing of een slijmprop. De mogelijkheden tot diagnostiek en behandeling van de oorzaak van de obstructie waren tot nu toe beperkt. Niet zelden werd daarom gekozen voorverwijdering van de betrokken speekselklier. Door gebruik te maken van sialendoscopie, een minimaal invasieve, semi rigide optische techniek, is het mogelijk het ductale systeem te beoordelen en eventueel aanwezige pathologie op te sporen en in veel gevallen te verhelpen. Chirurgische verwijdering van de speekselklier is hierdoor in veel gevallen niet nodig. In deze voordracht zullen voornoemde aspecten aan de hand van casuïstiek worden besproken.

Dr. R. (Robert)  J.J. van Es, MKA-chirug, hoofdhals-oncoloog

Rondom de bovenmolaar: Anatomie en Pathologie van de Kaakholte in relatie tot tandheelkundig (be)handelen
 
De kaakholte of sinus maxillaris vormt de overgang tussen kaak en neus. De tandarts kan in de dagelijkse praktijk daar regelmatig mee te maken krijgen: Enerzijds kan, als gevolg van dentale pathologie of een tandheelkundige ingreep, een sinus-probleem ontstaan. Anderzijds kunnen, als gevolg van primaire neusbijholte problemen tandheelkundige klachten ontstaan.

Deze voordracht geeft een overzicht over de anatomie, fysiologie en pathologie van de kaakholte, specifiek in relatie tot uw tandheelkundig (be)handelen: Vanuit een tandheelkundige invalshoek: Daarbij is er aandacht voor dentale (periapicale en parodontale) infecties in relatie tot de sinus, het sinus empyeem en de oro-antrale fistel. Tevens worden de effecten van implantologie tot in de sinus besproken en (problemen gerelateerd aan) het gebruik van bot(vervangers) voor sinus-bodem elevatie. Een andere invalshoek is die vanuit de primaire sinuspathologie, zoals rhinogene infecties en zeldzame sinus tumoren: Die kunnen klachten geven, waarvoor patiënten in eerste instantie uw praktijk bezoeken.


Drs. R. (Ronald) N.  Wessel

Tanden in de Schouder Zetten
 
Een handige hand is wel zo handig, zeker voor een mondzorg professional. Maar om deze hand trefzeker te maken in de ruimte is een goede schouderfunctie essentieel. De schouder is een zeer mobiel gewricht, maar daarmee ook instabiel. Toch raakt de schouder niet bij iedereen uit de kom. Dit komt door een ingenieus balanssysteem. Maar hoe werkt dit?
De wijze waarop mondzorg professionals hun schouder gebruiken, maakt dat zij makkelijk bij zichzelf schouderklachten ontwikkelen.
We zien op het schouderspreekuur veel topsporters met veel overeenkomsten maar ook elk met hun eigen karakteristiek. In
hoeverre kan een mondzorg professional vergeleken worden met een topsporter? En wat kan je doen als je klachten hebt, of nog beter, hoe kan je ze voorkomen?
Om antwoord te geven op deze vragen is het belangrijk te begrijpen hoe een schouder functioneert. Dat ga ik u uitleggen.

Prof. dr. J. (Jan) A.M. de Visscher, MKA-chirurg, hoofdhals-oncoloog

Wat is dat nou op de röntgenfoto?
 
In de tandheelkundige praktijk worden dagelijks röntgenopnames gemaakt. Meestal gebeurt dit als aanvulling op of ter bevestiging van de vermoedelijke klinische diagnose. Soms wordt als toevalsbevinding een afwijking waargenomen waarvan in eerste instantie niet direct duidelijk is of het hier een anatomische variant betreft, benigne pathologie die verder geen behandeling behoeft of een aandoening waarvoor verwijzing gewenst is. Om tot een juiste beslissing te komen, is kennis van de meest voorkomende botpathologie vereist. Aan de hand van casuïstiek zullen normale bevindingen en veel voorkomende botafwijkingen, met vaak een karakteristiek röntgenologisch beeld, de revue passeren. 

Dr. B. (Bart) Stubenitsky

Beauty by design
 
Cosmetische behandelingen van het aangezicht en gebit zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. De voornaamste redenen waarom mensen een behandeling willen ondergaan zijn- zelfwaardering vergroten, zekerder worden, gelukkiger zijn, beter op foto staan, aantrekkelijker worden.
Naast een toename van de bekende operatieve ingrepen aan het aangezicht (neuscorrectie, facelift, ooglidcorrectie, gezichtsimplantaten ed), wordt er de laatste jaren exponentieel meer gebruik gemaakt van injectables (botox en fillers).
Daardoor neemt ook het aantal complicaties toe. Behandelaars buiten de cosmetische geneeskunde denken vaak niet direct aan implantaten of injectables als mogelijke oorzaak van een onbegrepen klachten

Privacy Polis   Secretariaat: Molenweg 4  9967 TG Eenrum  T 06 40 68 25 26  E info@nvvp.org

Secretariaat: Molernweg 4  9967 TG Eenrum 
T 06 40 68 25 26 
E info@nvvp.org

© NVvP | Realisatie: Makari.nl